CUKIER W OWOCACH



Z pewnością wiele osób się ze mną zgodzi, że warto do swojej diety wprowadzić owoce, jest to bardzo zdrowy i potrzebny składnik zdrowej diety. Owoce są bardziej kaloryczne niż warzywa, dlatego ich zalecane dzienne spożycie nie powinno przekraczać dwóch porcji (jedna porcja około 80 - 100 g). Owoce oprócz bogactwa witamin, przeciwutleniaczy błonnika i wody, zawierają także cukier prosty. Dlatego jeśli chcesz ograniczyć jego spożycie wybieraj te niskokaloryczne

Do takich owoców należą: 
  • agrest
  • arbuz
  • białe porzeczki
  • brzoskwinie
  • cytryny
  • czerwone porzeczki
  • grejpfruty
  • jabłka
  • maliny
  • mandarynki
  • melon
  • nektarynki 
  • poziomki
  • rabarbar
  • truskawki


Natomiast do wysokokalorycznych zaliczają się: 
  • ananasy 
  • banany
  • czereśnie
  • daktyle
  • figi 
  • gruszki
  • mango
  • pomarańcze
  • winogrona 
  • wiśnie

Oczywiste jest, że jeśli stoisz przed wyborem baton „ulepek” a banan, wybierz to drugie, wyjdzie Ci na zdrowie :) Pamiętaj, aby we wszystkim zachować zdrowy rozsądek i dokonywać możliwie najlepszych wyborów.



Najlepiej jest jadać owoce sezonowe, ponieważ wtedy są bogate w składniki odżywcze i przeciwutleniacze. Dobrze też jest je spożywać w pierwszej połowie dnia jako oddzielny posiłek lub np. koktajl, ponieważ zjedzone wieczorem, lub jako deser po posiłku zalegają w przewodzie pokarmowym za produktami, które mają być strawione w pierwszej kolejności, co może powodować nieprzyjemne wzdęcia. Ja zazwyczaj jem owoce w formie drugiego śniadania na surowo, lub w formie koktajlu, a moimi ulubionymi są jabłka, o których więcej napiszę już niedługo.

A Wy w jak często jecie owoce? Jakie są wasze ulubione ?

Komentarze