ZUPY NA ZDROWIE

Jestem ogromną fanką zup i szczerze powiedziawszy nie potrafię bez nich żyć, lądują na moim stole minimum dwa razy w tygodniu. Preferuję zupy krem, ale także typowe zupy gdzie gotujemy warzywa w kawałkach, unikam wtedy dodawania śmietany, aby było zdrowiej. 
Zupa to świetna alternatywa na przemycenie do naszego jadłospisu warzyw, zawiera niewiele kalorii, dobrze zaspokaja głód oraz dostarcza nam źródło witamin i błonnika. 
Pisząc lub mówiąc ZUPA, mam na myśli własnoręcznie przygotowane danie gotowane w domu na wywarze warzywnym. Zupy w proszkach lub kartonach, ze zdrowym odżywianiem niewiele mają wspólnego. Tak naprawdę przygotowanie zupy nie zajmuje wiele czasu. Jeśli decydujemy się na zupy krem, zazwyczaj wystarczy umyć, obrać i pokroić warzywa, wrzucić do garnka na rozgrzaną odrobinę masła, dolać odpowiednią ilość wody, gotować do miękkości, po ugotowaniu ostudzić, zblendować, doprawić do smaku i gotowe :).Możliwości na przygotowanie zupy krem jest wiele. Możemy je przyrządzić z marchewki, buraka, kalafiora, brokuła, zielonego groszku, pomidorów, szparagów i innych warzyw. Chcę w tym momencie zaznaczyć, że takie typowe polskie zupy jak fasolowa, grochówka czy ogórkowa, też są zdrowe, nawet jeśli są gotowane na kościach, tylko pamiętajmy, aby jeść je rzadziej. Jeśli decydujemy się na dodatki do zup takie jak makaron, wybierajmy pełnoziarnisty, jeśli ryż to brązowy, śmietanę dobrze jest zastąpić jogurtem naturalnym. 
Warto jeść zupy szczególnie teraz w okresie jesienno - zimowym, ponieważ bardzo dobrze rozgrzewają w chłodne dni. Zimno osłabia nasz układ odpornościowy, w związku z czym osoby, które przez cały dzień nie zjedzą ciepłego dania, szybciej złapią wirusy i infekcje.

Mam nadzieję, że zachęciłam Was do jedzenia zup. Dajcie znać jakie są Wasze ulubione.

Komentarze

  1. Chyba nie będę zbyt oryginalna jak napiszę, że pomidorowa. Poza tym lubię kalafiorową i brokułową. Smakuje mi też zupa z młodej kapusty. Ogólnie zupy to faja forma posiłku.

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)
    Ola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, zupa z młodej kapusty, dawno nie jadłam, chyba najwyższa pora zabrać się za jej ugotowanie :)

      Usuń

Prześlij komentarz