Jestem
ogromną fanką zup i szczerze powiedziawszy nie potrafię bez nich
żyć, lądują na moim stole minimum dwa razy w tygodniu. Preferuję
zupy krem, ale także typowe zupy gdzie gotujemy warzywa w kawałkach,
unikam wtedy dodawania śmietany, aby było zdrowiej.
Zupa to świetna
alternatywa na przemycenie do naszego jadłospisu warzyw, zawiera
niewiele kalorii, dobrze zaspokaja głód oraz dostarcza nam
źródło witamin i błonnika.
Pisząc lub mówiąc ZUPA,
mam na myśli własnoręcznie przygotowane danie gotowane w domu na
wywarze warzywnym. Zupy w proszkach lub kartonach, ze zdrowym
odżywianiem niewiele mają wspólnego. Tak naprawdę
przygotowanie zupy nie zajmuje wiele czasu. Jeśli decydujemy się na
zupy krem, zazwyczaj wystarczy umyć, obrać i pokroić warzywa,
wrzucić do garnka na rozgrzaną odrobinę masła, dolać odpowiednią
ilość wody, gotować do miękkości, po ugotowaniu ostudzić,
zblendować, doprawić do smaku i gotowe :).Możliwości na
przygotowanie zupy krem jest wiele. Możemy je przyrządzić z
marchewki, buraka, kalafiora, brokuła, zielonego groszku, pomidorów,
szparagów i innych warzyw. Chcę w tym momencie zaznaczyć, że
takie typowe polskie zupy jak fasolowa, grochówka czy
ogórkowa, też są zdrowe, nawet jeśli są gotowane na
kościach, tylko pamiętajmy, aby jeść je rzadziej. Jeśli
decydujemy się na dodatki do zup takie jak makaron, wybierajmy
pełnoziarnisty, jeśli ryż to brązowy, śmietanę dobrze jest
zastąpić jogurtem naturalnym.
Warto jeść zupy szczególnie
teraz w okresie jesienno - zimowym, ponieważ bardzo dobrze
rozgrzewają w chłodne dni. Zimno osłabia nasz układ
odpornościowy, w związku z czym osoby, które przez cały
dzień nie zjedzą ciepłego dania, szybciej złapią wirusy i
infekcje.
Mam nadzieję, że zachęciłam Was do jedzenia zup. Dajcie znać jakie są Wasze ulubione.
Chyba nie będę zbyt oryginalna jak napiszę, że pomidorowa. Poza tym lubię kalafiorową i brokułową. Smakuje mi też zupa z młodej kapusty. Ogólnie zupy to faja forma posiłku.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)
Ola
O tak, zupa z młodej kapusty, dawno nie jadłam, chyba najwyższa pora zabrać się za jej ugotowanie :)
Usuń