Długo
przygotowywałam się do tego wpisu, miał być on jednym z
pierwszych publikowanych ma moim blogu, ale na początku jego
powstania nie byłam przekonana, że jestem na takim etapie aby na
ten temat pisać. Czytałam artykuły, oglądałam programy i filmy,
aż w końcu przyszedł czas, żeby podzielić się z wami moimi
obserwacjami w tym temacie. W sklepach i piekarniach znajdziemy wiele
rodzajów chleba, niestety, ale w tej sklepowej dżungli można
się nieco zagubić nie tylko w poszukiwaniu dobrego chleba.
Odpowiedź
na pytanie postawione w temacie posta powinna być prosta -
„najlepsze”, ale co to znaczy?
Po
pierwsze należy zwrócić uwagę na listę składników.
Na niej powinno znaleźć się kilka produktów takich jak
mąka, drożdże lub zakwas, woda, odrobina soli i nic więcej.
Czasami w piekarniach i sklepach producenci nie dołączają do
chleba takiej listy, dlatego o skład warto zapytać ekspedienta. Im
krótszy skład tym zdrowsze pieczywo.
Najzdrowsza
mąka z jakiej wyrabia się chleb to maka żytnia, czasami przy mące
podawany jest numer, im wyższy, tym lepiej. Najmniej korzystny dla
naszego zdrowia jest chleb wykonany z mąki pszennej, zdarza się, że
producenci do takiego chleba dodają karmel, dzięki czemu uzyskuje
się rudo- brązowy kolor, po to aby chleb wyglądał na zdrowszy i
wykonany z lepszej jakości mąki.
Oprócz
podstawowych produktów, na liście składników można
zaobserwować dobre dodatki takie jak: ziarna słonecznika, siemię
lniane, ziarna dyni, czarnuszka, sezam, otręby.
Jeśli
wpadnie nam w ręce chleb z etykietą w której roi się od
polepszaczy i spulchniaczy, odłóżmy go na miejsce.
Oczywiście zjedzenie jednej czy dwóch kromek białego
pieczywa raz na jakiś czas nie jest karygodne, ale ważne jest
przede wszystkim to aby starać się dokonywać najlepszych wyborów.
W
mojej diecie znajduje się pieczywo i na razie nie zaobserwowałam
żadnych skutków ubocznych, które wiązałyby się z
jego spożywaniem. Najczęściej jest to chleb, dużo rzadziej bułki.
Wybieram pieczywo z możliwie najkrótszym składem, wykonane z
maki żytniej. Nie jem chleba codziennie, ponieważ staram się, aby
moje posiłki były urozmaicone. Zrozumiałe jest, że część ludzi
wyklucza ze swojej diety chleb, głównie ze względu na
nietolerancję glutenu.
Podsumowując
Dobry
chleb to taki, który w swoim składzie zawiera mąkę żytnią,
pełnoziarnistą, drożdże/zakwas, wodę i nieco soli. Warto tez
wybierać chleb z dodatkami, ale tylko tymi dobrymi np. słonecznik
czy sezam. Skórka dobrego chleba powinna być gruba, lekko
twarda i spękana. Zdrowy chleb, nigdy nie będzie zawierał
konserwantów, ponieważ jego naturalnym konserwantem jest
zakwas. Nie będzie też się kruszył – jego konsystencja będzie
zbita, kolor miąższu zaś powinien być szarawo- brązowy. Niech
nas nie zmyli złocista barwa chleba, ponieważ to znak, że dodano
karmelu ( przetworzonego cukru ). Dobre jakościowo pieczywo nie
pleśnieje i poleży znacznie dłużej w chlebaku. Warto też kupować
pieczywo w różnych miejscach, aby finalnie znaleźć miejsce gdzie będziemy zadowoleni z naszego wyboru.
Komentarze
Prześlij komentarz